Басейни с лечебна минерална вода; балнео и СПА процедури с мед, злато, кал, вино, билки и шоколад; криокабина; солна стая; перлена вана; парна баня; арома сауна; фито бъчви – това са само малка част от ключовите думи, с които България вече се утвърди на световната карта на туризма като предпочитана и целогодишна европейска дестинация, с опит и традиции в балнеологията и СПА туризма.

Съчетаването на благодатен климат и уникални природни дадености предлага чудесни възможности за човешкото здраве, но най-голямото съкровище на природата тук са естествените минерални извори, които са пръснати из цялата страна. В момента България е на второ място в Европа след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход, уникален състав и питейни качества. В миналото римски императори са признали лечебните свойства на минералната вода на територията на България. В наши дни курортите са като магнит за инвеститори и туристи, с полезните и разнообразните си програми в своите Медикъл и СПА центрове.

Време е да направим разходка, която да разкрие и потвърди силата на балнео и СПА възможностите в едни от най-популярните дестинации у нас.

Велинград

Велинград е там, където се срещат могъщата Родопа планина и най-лековитите минерални извори. СПА столицата на Балканите омайва своите гости с кристален въздух, уникална  природа и прекрасни преживявания. Тук може да си подарите отдих, здраве и вдъхновение, наслаждавайки се на безценните богатства, с които природата така щедро е дарила това райско кътче.

Велинград, снимка Руслан Йорданов

Велинград е предпочитан балнео-климатичен курорт, заради неповторимото съчетание на природни,  хидроложки и климатични дадености. Най-голямото богатство безспорно са минералните води – над 70 естествени термални източника с различни полезни свойства, минерален състав и температура. Тази богата палитра концентрира на едно място възможностите за възстановяване чрез водолечение на много заболявания. В спа центровете се прилагат програми за намаляване на стреса, редукция на теглото, бюти програми, всеобхватна превантивна грижа, която предоставя лечение с традиционни и нови методи. Иновативни и осъвременени, в тях се използват българските съкровища – кисело мляко, масло от роза Дамасцена, мед, билки и уникални аксесоари.

Възможностите за забавления сред природата също са разнообразни. Може да направите разходка с родопската теснолинейка или с джип по високите скални светилища в околността, да полетите с делтапланер, да покарате велосипед по перфектно маркираните велоалеи, да яздите коне или просто да се разходите, а накрая да си направите пикник на някоя поляна край чиста изворна вода.

Вече функционира и увеселителен комплекс, в центъра на който е най-голямото цирково шапито в България с постоянни представления, включващи трупи от цял свят и уникално холограмно шоу. През лятото ви очакват два аквапарка, а през зимата – заснежените писти на Юндола и Старина.

Базата за настаняване, която е предимно във Велинград и Юндола, наброява близо 7 000 легла, разпределени пропорционално между високия клас 4 и 5 звездни хотели – съответно 11 и 10 на брой, и останалите места за настаняване с 1, 2 и 3 звезди. За любителите на почивка сред природата има термален къмпинг с 35 паркоместа за кемпери, каравани или палатки, намиращ се близо до града.

Сандански

Има много български градове, които греят ярко на картата на туризма ни, но един от тях заема специално място – не само, защото има великолепна история, градена още от римски времена, но и заради своя огромен потенциал. Сгушен в подножието на величествената Пирин планина, град Сандански е дестинация, привлекателна по всяко време на годината със своето местоположение, климат, чист въздух, богато културно-историческо наследство, модерни хотели, уникална кухня, гостоприемство.

Целенасочени дългогодишни проучвания научно и на практика утвърждават Сандански като климато-балнеолечебен център с национално и международно значение. Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, балнеоложко лечение, рехабилитация, профилактика и възстановяване, както и за активна почивка. Градът е световноизвестен като естествена лечебница и балнеокурорт.

Водоизточниците на минералните води в Сандански са изключително подходящи за лечение на опорно-двигателната, централната и периферна нервна система, кожата и гинекологични заболявания и алергии, както и за лечение на затлъстяване.

Св. Св. Константин и Елена

Първият български курорт Св. Св. Константин и Елена е сред най-бързоразвиващите се морски и СПА курорти в Европа. Това е дестинация, която съчетава богато историческо наследство и естествени природни богатства, с модерни комплекси с богат и висок клас услуги. Място, което предлага очарователна съвкупност от традиции, история, новаторство и модерни решения.

Св. Св. Константин и Елена е морски и СПА курорт, който споделя и развива вече 115 години традициите на България в областта на морелечението, балнеологията и СПА туризма.

Св. Св. Константин и Елена, снимка Руслан Йорданов

Тук може да разнообразите лечебните програми с изискана вечеря в едни от най-добрите гурме ресторанти. Да се насладите не само на пълен релакс в СПА & Уелнес центровете, но и на успокояваща разходка по морския бряг.

Едно от най-големите предимства на дестинацията е, че е богата на природни ресурси за развитие на СПА, Уелнес и Балнео туризъм. Тук силата на морето, слънцето и пясъка се преплитат с горещите минерални извори. Тази комбинация оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на духа и тялото, укрепва имунитета, редуцира стреса и преумората.

Курортът предлага целогодишни СПА ваканции, условия за спорт и рехабилитация. Цялостната грижа за здравето включва съчетание на морелечение с климатолечение, балнеология, СПА и калолечeние.

Минералните води са сред най-ценните природни богатства на комплекса, а водата и нейното използване за здраве са в основата на развитието му като целогодишна СПА и уелнес дестинация.

В курорта има 7 горещи термоминерални източника. Те са калциево-магнезиеви, слабоминерализирани, с температура на водата между 40 и 60 градуса.

Минералните води в курорта Св. Св. Константин и Елена оказват въздействие върху организма със своя минерален, газов състав и висока температура. Подходящи са както за профилактика, така и при лечението на различни заболявания. При външно приложение минералната вода оказва влияние чрез кожата – както върху самата нея поради прякото въздействие, така и чрез натрупването на химични елементи като депо в подлежащите тъкани.

Елементите от състава на минералната вода в курорта Св. Св. Константин и Елена влияят благоприятно върху лечението на сърдечно-съдови заболявания, проблеми с ендокринната система – диабет, затлъстяване, подагра, заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система.

През летните месеци много успешно се повлияват горните дихателни пътища, както и някои хронични кожни инфекции.

Хисаря

В идеалния център на страната, в подножието на Средна гора, се намира един от най- популярните СПА и балнео курорти в България – Хисаря. Красиви паркове с повече от 300 растителни вида, заемащи площ от 100 хектара, подканват към дълги и релаксиращи разходки под мелодиите на славеи и ромона на изворната минерална вода.

Днес Хисаря е модерен СПА и балнео курорт, а сред уютната зеленина на парковете му живее цял един древен град.

Хисаря, снимка Руслан Йорданов

Около минералните извори възниква селище още през неолитната епоха. Своя разцвет като курорт Хисаря получава през ІІ в., с обявяването му за императорско владение от император Хадриан. Със своето термоминерално находище градът става значим лечебен център в Римската империя по времето на император Диоклециан (ІІІ-ІV в.). Той защитил богатото находище с масивна крепостна стена. Днес тя е една от най-добре запазените крепости на Балканите и в Европа.

Културата за здраве и къпане се е трансформирала във впечатляващи инфраструктури. В централната част на римския град Диоклецианополис, в съвременния парк „Моминска сълза“, е разкрит и достъпен за посещение монументален термален комплекс „Римски терми“, с площ от около 3000 кв.м.

На територията на Хисаря има 22 лечебни минерални извора – 16 естествени източника и 6 сондажа с температура от 40 до 52 градуса, извиращи от дълбочина от 300 до 600 м. Дълбокият им подземен произход е гаранция за микробиологичната им чистота и стерилност. Водата е слабо минерализирана, алкална, без мирис и с приятен вкус. Съдържа ценни магнезиеви, калциеви, флуорни, хидрокарбонатни и сулфатни йони. Постоянният физико-химичен състав, липсата на вредни химични компоненти в тях и добрите органолептични качества са предпоставка за широкото използване на хисарските минерални води. Пиенето на вода от извора се използва за интоксикация, за лечение на бъбреци, стомах, черен дроб и ендокринно-метаболитни заболявания. Външното приложение има благоприятен ефект върху дихателната система, периферната нервна система и опорно-двигателния апарат. Минералните води се използват за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и двигателни заболявания.

Традицията хората да имат достъп до минерална вода за къпане и за лечение, е непрекъсната. Именно в Хисаря през 1882 г. е направен първият химичен анализ на минерална вода. Това официално поставя началото на организираното балнео лечение в България.

Хисаря се посещава целогодишно, както за лечение, профилактика и рехабилитация, така и за почивка. През годините курортът продължава да се утвърждава като предпочитано място за туристите, защото с развитието си в града умело е приложена съвременната връзка на човека с водата – за здраве, рекреация, културен и социален живот.

Тук има изградени модерни балнео и спа хотели, предлагащи най-съвременни методи за лечение и превенция, многобройни открити и закрити басейни с минерална вода, предлагат се качествени услуги, свързани с уелнес и свободно време – модерни терапии и програми за лечение и релакс.

Хисарските минерални води имат изключителни лечебни свойства, което се дължи не само на химичния им състав, а и на комбинацията с чистата природа и особено силната енергия на мястото.

Вършец

Вършец се намира в северните склонове на Западна Стара планина, в подножието на връх Тодорини кукли на 395 м надморска височина, по живописното поречие на река Ботуня, което го определя като климатичен курорт. Най-голямото богатство на Вършецката котловина са минералните извори със силно лечебно действие на водите им. Топлият извор е с температура на водата 36,2 градуса, а тъй нареченият „хладен“ извор е с температура 32 градуса. Липсата на варовик във водата на Вършец я прави една от най-меките в България. Вършецката котловина е прекрасно място за почивка, спорт, СПА, климато- и балнеолечение. Всичко това, заедно с нейната близост с вековни гори, причудливи скални образувания, красивите и разнообразни пейзажи на планинския венец Козница, я прави желана дестинация за здравен туризъм – балнеология, SPA и WELLNESS.

Град Вършец вече е утвърден като балнео и спа курорт както в България, така и в чужбина, прочут със специфичните климатични условия и минералните извори, благоприятни за лечението на редица заболявания, а именно:  нервна и  сърдечносъдова система. Добре се повлияват още някои заболявания на стомашно-чревния тракт, на отделителната система, жлъчно-чернодробни, еднокринно-обменни, гинекологични, кожни и очни заболявания. При лечение се прилагат следните методи: водолечение, климатолечение, физиотерапия, кинезитерапия, рефлексотерапия, инхалационна терапия, мануална терапия, психотерапия.

Албена

Курорт Албена вече близо 55 години е сред зелените оазиси на България. Непрекъснатият поток от свеж въздух, обогатен от морската вода с озон и йод, прави климата благоприятен за лечение и превенция на заболявания на дихателната система. Минералната вода във ваканционно селище Албена се добива от 3 отделни водоизточника (сондажа), захранвани с подземни води от малмоваланжския водоносен хоризонт. Характеризира се като хипотермална, минерализирана, хидрокарбонатно-калциево-магнезиева, без санитарно-химични признаци на замърсяване. Това, съчетано с наличието на хидрокарбонатни, калциеви и магнезиеви йони, както и на метасилициева киселина, ѝ придава уникални лечебно-профилактични свойства. Минералната вода в Албена оказва благоприятно въздействие върху централната и периферната нервна система и опорно-двигателния апарат, повлиява много добре при проблеми на стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната система.

Албена

В курорта се извършват лечебни и профилактични процедури с прилагане на силно минерализирана лиманна кал от Варненското езеро. Специфичното ѝ действие се изразява в активизиране на ензими и биостимулатори. Под въздействие на калните процедури настъпват значителни промени в метаболизма – повишава се тъканното дишане, стимулират се белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна. Лечебната кал, приложена под формата на апликация или във вана, има механично въздействие върху организма, респективно върху кръвоносните и лимфните съдове на кожата, на гръдния кош, корема и крайниците. Лечебната кал има силно изразено противовъзпалително действие, настъпва усилено кръвоснабдяване на тъканите, изразено трофично действие. В ставите се повишава нивото на мукополизахаридите, както и на сярата. Успокоява болката.

Във ваканционното селище се прилага спектър от лечебни и възстановителни процедури, използващи като средство пчелните продукти. Т.нар. апитерапия е част от холистичния подход, разчитаща на естествените пчелни продукти за подобряване и поддържане на здравето, както и за облекчаване на болка. Съчетава се с фитотерапия – билкови отвари от традиционни за България растения като Мурсалски чай, липа и др.

Опит, граден с десетилетия, е дал възможността на курорта да се позиционира добре на чужди пазари като Германия, Франция, Белгия, в миналото – Русия и Израел. Установени са и функционират партньорства с големите немски специализирани туроператори. Курортът е добре представен и на вътрешния пазар. Особено добра перспектива е признаването на програмите за профилактика от немски здравни каси.

Павел баня

Павел баня е разположен в центъра на България. Под ромона на р. Тунджа, от север строго ни гледат алпийските склонове на Стара планина, а от юг – Средна гора разкрива живописната си красота. Язовир Копринка е едва на 2 км от общинския център и предлага възможности за отдих, почивка и риболов.

Павел баня е известен със своите лековити минерални води. Те извират от 7 естествени сондажни източника и са със средна температура от 51 до 63 градуса. Повлияват добре на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгии и др. Години наред излекувани българи и чужденци носят славата на курорта от уста на уста. Днес това е един от националните балнеотуристически центрове, единствен по рода си на Балканския полуостров. Годишно десетки хиляди туристи посещават града, побеждават тук болката и отнасят със себе си спомена за градчето, в което са се излекували.

Девин

Девин е град като от приказките, заради своята впечатляваща природа и географско местоположение. Намира се в сърцето на Родопите и е привлекателен заради чистия си въздух, чудесна природа и тишина. Девин е мястото, където гостите се чувстват преродени от удивителното съчетание на величествени планини, реки и минерални извори.

Ценни за развитието на туризма са и минералните извори: Находище “Беденски бани“  – разположено на 12 км от гр. Девин, с температура 73,50 – 76,00 градуса. Минералната вода в него има външно балнеологично приложение. Основният профил за ползване включва заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и кожни заболявания.

Находище “Девин” е  разположено в гр. Девин,  с температура 37 – 45 градуса. Минералната вода в него има следните предназначения: за питейно приложение – при стомашно-чревни заболявания, жлъчно-чернодробни заболявания, бъбречно-урологични заболявания, обменно-ендокринни заболявания; за външно приложение – за при заболявания на опорно-двигателния апарат, на нервната система, половата система, сърдечно-съдовата система и кожни заболявания; за инхалационно приложение – при заболявания на дихателната система от възпалително, алергично и токсично естество; за спортно-профилактични цели и закаляване на организма в закрити и открити водни басейни.

Находище “Михалково” е с дебит на находището 2,8 л/с. Водата извира с температура 16,00-26,00 градуса. Тя е най-силно газираната въглекисела вода в страната. Благоприятна е за лечение на сърдечно-съдови заболявания, на заболявания на храносмилателния апарат, на нервната система и за лечение на ендокринно-обменни заболявания.

Находища “Настан-1” и „Настан-2” се намират в кв. Настан, гр. Девин. Водата в тях е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева и се използва за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика при – стомашно-чревни, бъбречно – урологични и обменно-ендокринни заболявания; за трапезни цели като натурална минерална вода – при водоизточника или в бутилиран вид, включително и газирана.

Девин е подходящ за почивка през четирите сезона на годината, а това, което ще остане незабравимо за посетителя, е топлото гостоприемство на девинчани и жителите от региона, както и възможността да опитат от чистите и натурални вкусотии и специалитети като родопски клин, пататник, смилянски фасул и балканска пъстърва.

Поморие

Поморие е целогодишна дестинация, която привлича туристи за профилактика и лечение. Местните специалисти се сдобиват с лечебна кал от дъното на Поморийското езеро, където тя се образува в продължение на столетия. Съставът ѝ включва органични вещества, наред със сулфатни, хлоридни, магнезиеви и натриеви йони. Процедурите са препоръчителни при заболявания на опорно-двигателния апарат, половата система, периферната нервна система, дихателните пътища и кожата. Черноморската луга пък е концентрирана маслообразна течност, наситена с магнезиеви соли, калций, натрий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, микроелементи, органични вещества. Има противовъзпалително и антисептично действие, премахва умората и тежестта в крайниците, подобрява състоянието на кожата, тонизира и релаксира. Повлиява благоприятно при сходни състояния като асоциираните с лиманната кал, както и при простудни заболявания на горните дихателни пътища.

Дестинацията днес привлича туристи от цялата страна и чужбина заради прекрасния си плаж, местните културно-исторически забележителности и с възможностите за рехабилитация и рекреация на световно ниво. Лечебните пакети са подходящи за всеки, който желае освен да се отдаде на пълноценна почивка в отлични условия, да се погрижи и за своето здраве и самочувствие.

Част от иновативните и полезни предложения на местните специалисти в хотелските комплекси включват: опияняваща терапия „СПА вино“, включваща масаж, винен пилинг и чаша горещ чай; колагенова терапия за лице и шия, която възвръща блясъка и младежкото излъчване на зрялата дехидратирана кожа; терапия за лице „Хидромарин“ за изтощена и стресирана кожа. 

Сапарева баня

Сапарева баня се намира в подножието на Рила – една от най-известните дестинации за балнео и СПА почивки. Районът предлага възможности за целогодишен туризъм. Тук се намира най-горещата минерална вода в Европа, летни и зимни пешеходни маршрути, съоръжения за спортове, различни културни събития и др.

Най-старото известно име на града е Германея. Името е останало от времето на траките и е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. „Германея“ означавало „гореща вода“.

Сапарева баня, снимка Руслан Йорданов

При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че още траките са оценили лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.
В наши дни Сапарева баня и намиращият се близо курорт Паничище привличат туристите с модерна хотелска база, която предлага богат избор от балнео и СПА процедури.

Село Баня, община Разлог

Не е тайна, че лековитите води са били притегателна сила за хората от векове, но малцина знаят историите, с които е свързвана славата на мястото, където днес е село Баня. „Според една от легендите, Филип Македонски, бащата на Александър Велики, е идвал тук, за да лекува болните си крака – разказва пред Bgtourism.bg Надежда Кехайова, секретар на местното читалище. – В селото е реставрирана стара римска баня, която днес привлича много туристи. Пространството пред нея е оформено като арена за културни прояви и музикален фестивал.“

Римската баня е възстановена по начина, известен от древността – с камъни и плоски печени тухли. Отвътре изглежда така, както вероятно е изглеждала и преди стотици години. Минералните води щедро се леят в басейна на римската баня, а времето изглежда замряло в отдавна отминала епоха.

В курортното село е запазена и турска баня, която също е отлично реставрирана и днес представлява туристическа атракция. В наши дни село Баня е отличен пример за успешна комбинация между модерните инвестиции на хотелиерите с богатото наследство, което природата е дала на България.

Богатството на лечебни минерални извори и разнообразните възможности за балнео и СПА туризъм утвърждават България като целогодишна дестинация с висококачествен туристически продукт. От Албена до Сандански гостите от цял свят се наслаждават на природните дадености, съчетавайки ваканциите си край морето или във вътрешността на страната с нови преживявания и посещения на културно-исторически забележителности.

България предлага сигурност и изключително богата палитра туристически продукти, което я приобщава към онези устойчиви и предпочитани дестинации, чиито общности популяризират своето наследство и го превръщат в магнит за туристи от цял свят.    

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Сподели публикацията