Бат/Снимки Руслан Йорданов

Бат. Бат – eлегантен град във Великобритания с богато природно наследство, съвременна култура, зелени площи и няколко изненади. Изненади ли? Тук има много интересни факти, които правят Бат привлекателен за туристи от цял свят. На първо място може да посочим, че е от 1987 г. е част от ЮНЕСКО и да отличим сградите с джорджианска архитектура, които са направени от местния камък Bath stonе с цвят на пчелен мед.

Градът, с население от близо 95 хиляди жители, е известен с архитектурата на Джон Наш, портретите на Томас Гейнсборо и естествено с романите на Джейн Остин, която е живяла тук 5 години, а през това време е написала 6 романа. С Бат са свързани и икони на английската литература като Чарлз Дикенс и Мери Шели.

Бат е част от круизната програма на Аполо с MSC Euribia, най-новият и модерен кораб от семейството на световния гигант MCS Cruises. В наши дни в Бат може да видим 4 града – римски, старият град, градът преди 300 г. и модерният град, разкрива местният екскурзовод.

Стоунхендж – древното чудо, което очарова туристи от цял свят (снимки)
Местният екскурзовод и Калина Тодорова от Аполо

Още през I век римляните започват да развиват селището като спа курорт около топлите геотермални извори в долината на река Ейвън. Латинското му наименование е било „Aquae Sulis“ (Aquae – вода, Sulis – Богиня на изворите).

Столетия по-късно курортно място излиза на мода покрай кралица Ан, която преоткрива неговите лечебни води през 1702 г. и по този начин поставя началото на неговото възраждане като първи курортен град с минерален извор във Великобритания. Днес много от луксозните хотели в Бат предлагат свои собствени вътрешни спа центрове, с релаксиращи и възстановяващи процедури, а Римската баня е сред водещите атракции.

MSC Euribia – круизно пътешествие за всекиго по нещо (снимки)

През ХVІ век са изградени King’s Bath, Cross Bath и Hot Bath около трите извора. Градът отново става популярен в периода 1720-1840, по времето на Джорджианската епоха. През XVIII век Бат се превръща във водещ център на модния живот в Обединеното Кралство. По това време е построен местния кралски театър. През този период са издигнати едни от най-забележителните обекти в града като жилищните ансамбли „Lansdown Crescent“, „Royal Crescent“ и „Circus“, както и мостът над реката „Pulteney Bridge“.

Онфльор – красив, цветен, вдъхновяващ (снимки)

Royal Crescent – символ на аристократичния възход на Бат, е архитектурна рожба на местния гений Джон Ууд. Това е комплекс от къщи, които са подредени във формата на полумесец. Представлява ансамбъл от 30 къщи, днес тук се помещава и петзвездният хотел The Royal Crescent Hotel and Spa. Пред него се разкрива огромна зелена морава и Кралски парк, който е бил открит през 1830 г. от кралица Виктория – тогава тя е била 11-годишна принцеса.

Наскоро един от апартаментите е бил продаден на стойност 6 милиона паунда. В Бат търсенето е повече от предлагането и на това се дължат баснословните цифри. Често из улиците на града могат да се видят млади хора. Тук се обучават 25 000 младежи, а това означава, че всеки четвърти в града е студент.

Брюж – перфектната дестинация за снимки, шоколад, бира и за … разходка във времето (снимки)

Площадът Circus е изграден от домове, които оформят кръг. Проектиран е от Джон Ууд-старши, който е бил вдъхновен от Колизеума, но е бил довършен от сина му Джон Ууд.

Ротердам – градът на модерната архитектура (снимки)

Църквата „Св. св. Петър и Павел“, известна като Абатството на Бат, е гордостта на Обединеното Кралство. Първият крал на Англия – Едгар, е бил коронован тук през 973 г., а през 1973 г. в Бат тържествено отбелязват 1000 години монархия в страната с присъствието на Елизабет Втора.

Хамбург – вратата на Германия към света (снимки)

Бат се намира на 21 км от Бристол и на близо 170 км от Лондон. Туристическият сезон в Бат продължава 6 месеца и в наши дни е любимо място за спокойствие и релакс както от британците, така и от много чужденци. През 2021 г. Бат за втори път е вписан в ЮНЕСКО този път с The Great Spa Towns of Europe – проектът включва селекция от 11 исторически СПА града в Европа с естествени минерални извори от 7 държави.

Скалите на Етрета превърнаха малко френско селище в известна дестинация (снимки)

Сподели публикацията