Снимки Руслан Йорданов

Европейските лидери в СПА индустрията призовават институциите и политиците да включат Медикъл СПА центровете в своите стратегически планове за здравето на населението, което застарява, както и за устойчивото развитие на регионите. СПА индустрията генерира близо 200 милиона нощувки в Европа

Карлови Вари. Конгресът на Европейската СПА асоциация (ESPA) в Карлови Вари завърши с важни послания към европейските институции и политици, които бяха оформени в декларация с 4 пункта. Документът насочва вниманието към Медикъл СПА центровете, които след Ковид-19 са възможност за подобряване на имунната система, за превенция и профилактика чрез природни ресурси – лечение доказано през вековете, за устойчиво развитие на регионите, за подобряване на здравето на възрастното население на континента. Декларацията получи Мартин Дворжак – министър на европейските въпроси на Чехия, който присъства на форума и ще я придвижи към Европейския парламент в Брюксел.
Hа събитието в Карлови Вари присъстваха двама вицепремиери на Чехия, както и министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройство, областният управител и кмета.

„Целта на декларацията е да привлече вниманието на европейските политици към огромния потенциал, който предлагат лечебните минерални извори и климатичните курорти. Те могат да бъдат част от програмите за обществено здравеопазване. Нашата мисия е това уникално природно богатство да остане запазено за бъдещите поколения и да бъде интегрирано в системата на здравеопазването“, сподели д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на ESPA и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

В чешкия град се събраха представители на международни организации, които наблюдават медицинската СПА индустрия, курортите в Европа, представители на университети и институции, специализирани в балнеологични изследвания, представители на балнеолечебни градове и общини, както и други институции, имащи отношение към балнео и СПА сектора, за да обсъдят предизвикателства, пред които е изправен здравният туризъм, включително СПА индустрията в днешните бурни времена. В заключение те решиха да формулират обща декларация, с която да се обърнат към европейските институции и политици, които да включат Европейските Медикъл СПА центрове в своите стратегическите планове за здравословен живот както на телата, така и за ума на хората след световната пандемия.

Проф. Костадинова: Нашата мисия е с обучения, комуникация и партньорства да привлечем повече млади хора да изберат за кариера СПА и Медикъл/СПА индустрията

От ESPA припомнят, че природните лечебни ресурси изобилстват на континента, ефектите за лечение и профилактика на заболявания са познати от векове. Разнообразната история на минералните извори и СПА индустрията е не само част от историята на медицината, но с нея е свързано развитието на културата, природните науки и технологиите.

Систематичното развитие и популяризиране на СПА градовете е довело до включването на 11 водещи европейски СПА градове в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2021 г. Традиционните лечебни спа центрове предлагат връщане към природата и нейните богати ресурси. „Балнеолечението има доказано благоприятно действие при лечение на редица заболявания. Освен това, положителните ефекти продължават няколко месеца след края на лечението.

137 души взеха участие в рекорда в Карлови Вари за най-много хора, пиещи лековита минерална вода едновременно

Превенцията играе съществена роля в спа индустрията, чрез която посетителите подобряват и своята имунна система. Това е една от причините хората да се връщат редовно в спа центровете“, посочиха участниците в конгреса. 
Присъстващите на форума насочиха вниманието на европейските политици към огромния потенциал на лечебните извори, като посочват, че курортите в Европа трябва да бъдат  видими и интегрирани в политиката на ЕС в EU4H и регионална стратегия за устойчиво развитие. „Нека започнем да работим заедно, като използваме тези услуги за лечение на всички последствия след COVID, които засягат повече от 1% от европейците население“, споделят от ESPA.

Организацията е категорична, че европейските медицински СПА центрове са подходящо място за грижа на застаряващото население. „Днес европейците живеят по-дълго и по-здравословно от повечето хора по света. Обаче на Европа населението застарява и през следващите две години може да се очаква радикална промяна в демографските тенденции десетилетия с около 30 процента от европейското население на възраст над 65 години. Това ще увеличи необходимостта от по-ефективни здравни и социални системи. ESPA препоръчва потенциални решения, като например здравни курорти с медицинска компетентност за подобряване на здравните и социални грижи за застаряващите в Европа население – и в селските райони!“, споделят от европейската СПА асоциация.

Курортът “Св. св. Константин и Елена” и Casa di Fiore Medical and Sра бяха отличени на годишните награди на ЕСПА

Участниците в конгреса в Карлови Вари вярват, че медицинските спа центрове ще имат още по-важна роля в грижата за застаряващото население през следващите години. Спа експертите насърчават политиците да признаят тази сила на спа индустрията и да помогнат за нейното прилагане и използване по възможно най-добрия начин.

Европейски Медикъл СПА центрове са възможност за устойчиво развитие на икономически слаби региони, категорични са още от ESPA. Като специфичен туристически сектор спа индустрията играе важна икономическа роля в съответните региони. Индустрията предлага заетост директно или в свързани сектори на почти милион души в около 1 400 СПА места в цяла Европа, където СПА гостите реализират близо 200 милиона нощувки, сочат последните проучвания. 
Подписалите декларацията са убедени, че СПА дестинациите могат да служат за пример за други региони, които се сблъскват с глобални екологични проблеми.

Сподели публикацията