Колагенът е най-важният структурен протеин сред поддържащите структури на нашето тяло и играе ключова роля за нашето здраве и добър външен вид. Той е основен изграждащ компонент на различни тъкани – кожата, костите, съединителните тъкани, съдовете, очите и дори гъвкавите части на нашите стави.

Колагенът осигурява стабилност, сила и еластичност на тези тъкани. Той се произвежда от фибробластите – основните клетки на съединителната тъкан, като изгражда опорната мрежа за кожата, осигуряваща формата и еластичността й. Именно той е отговорен за поддържане на гладка и стегната кожа, а в съединителните тъкани и костите, колагенът осигурява сила и устойчивост.

Този безценен протеин се синтезира от нашите тела, но производството му намалява с възрастта, което води до поява на бръчки, загуба на тургур и еластичност на кожата, промяна в структурата на костите и намаляване на подвижността на ставите.

Въпреки това е възможно да поддържаме и подобрим нивата на колаген в тялото си чрез подходяща диета, хранителни добавки и някои видове терапии, разбира се.

СТАРЕEНЕ НА КОЖАТА. Защо кожата старее?

След 35-40 години в кожата започват дегенеративни процеси наречени просто стареене.

Стареенето на кожата е естествен процес, който се възприема като нормален и неизбежен етап от живота. То е обусловено от множество фактори – генетика, околна среда, хранителни навици, общо здравословно състояние и нездравословни навици, като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол или излагане на слънце без необходимата защита.

В резултат на тези фактори и комбинацията от тях, възникнат промени в кожната структура. Роговият слой на епидермиса, който е най-външния слой на кожата, се удебелява, докато епидермисът става все по-тънък, функцията на колагена като опорна мрежа постепенно отслабва и се появяват първите признаци на стареене:

 • Бръчките са един от най-очевидните показатели за стареене на кожата. Те обикновено се появяват на места, които са най-често изложени на слънце, като следствие от фотостареенето – по лицето, шията, деколтето и ръцете.
 • Кожата изтънява и става по-суха, губи свежестта си и изглежда повяхнала.
 • Възрастовите пигментни петна също обикновено се появяват в зоните, най-често излагани на слънце.
 • Капилярите могат да станат по-крехки с възрастта, което може да доведе до появата на малки червени линии, особено по лицето.
 • Кожата става видимо по-груба.

Всичко това се случва, защото с напредването на възрастта функцията на опорната мрежа, предоставена от колагена, постепенно намалява, както и на намаляването на мускулния тонус.

Съществуват различни методи за управление на тези промени – подходяща кожна грижа, с използването на подмладяваща козметика, слънцезащита, здравословна диета, достатъчно хидратация, редовно упражнения и отказ от вредни навици.

Човекът винаги ще се стреми към красота. И тъй като остаряването променя външният ни вид, ние правим всичко по силите си да променим хода на дегенеративните процеси.

Научните изследвания в областта на подмладяването търсят все по-ефективни и по-малко инвазивни решения на проблема със стареенето на кожата.

Едно от тези решения, предлагащо естествен подход, който позволява да се постигне категоричен ефект на подмладяване е

ФОТОБИОСТИМУЛАЦИЯТА

Вместо перфектен, но неестествен ефект, който може да бъде постигнат с инвазивните методи, резултатът от фотобиостимулацията е естествена регенерация на кожата чрез силата на

СПЕЦИАЛЕН СВЕТЛИНЕН СПЕКТЪР

В зависимост от дължината на абсорбираната светлинна вълна съществуват различни специфични механизми на биологични обратни връзки, точно като тези,  в растенията по време на фотосинтезата на хлорофилоза.

Много научни изследвания показват, че селективната светлина при 633 nm стимулира развитието на клетъчната активност и следователно увеличава производството на колаген.

Така фотобиостимулацията използва светлината при 633 nm, за да активира синтеза на колаген. Това е абсолютно естествен процес, основан на факта, че клетките на нашето тяло и разбира се на кожата съдържат абсорбиращи светлината рецептори. 633nm светлината е оцветена в червено и е един от естествените компоненти на слънчевия спектър.

ЕФЕКТИ И РЕЗУЛТАТИ

Чрез специалния светлинен спектър, който стимулира клетките за производство на колаген, се дава един вид „рестарт“ на втвърдените и разградени отлагания на колаген, стимулира се усвояването на кислород от кожата, подобрява се и се ускорява детоксикацията, повишава се способността за задържане на влага в кожата. Външният й вид се подобрява видимо.

Ефектите от светлинната терапия се проявяват в два етапа:

Първи етап – Първични реакции. Те са незабавни. Появяват се непосредствено след кратка сесия и се изразяват в подобрен външен вид и тонус на кожата, стегнатост, сияйност и изравнен тен.

Втори етап – Вторичните реакции. Те продължават след терапевтичната процедура и включват подобряване на външния вид, общия тонус и текстура на кожата.

Резултатът е:

 • Повишен синтез на колаген;
 • Увеличено разпространение на фибробластите;
 • Методът е неаблативен, т.е. процедурата не премахва или не разрушава тъканта, а работи под повърхността на кожата, без да нарани или да повреди външния слой;
 • Не активира ензими, способни да унищожат колагена като колагенази.
 • Стимулира производство на фактори на растеж за матрицата на екстрацелите (дермата).

Нека поясним:

Дермата е един от основните слоеве на кожата, съдържа екстрацелуларна матрица (ECM), която играе важна роля в поддържането на структурата и функцията на кожата. Екстрацелуларната матрица е сложна мрежа от биомолекули, включително колаген, еластин, гликозаминогликани и различни протеини и ензими.

Растежът и регенерацията на екстрацелуларната матрица са важни процеси, които поддържат здравето и младостта на кожата. Те са регулирани от различни фактори, включително факторите на растеж (например, фактори на растеж на фибробласти), хормони, витамини и минерали, както и възрастта и общото здраве на индивида.

 • Активира митокондикуларните клетки, увеличава микроциркулацията на кожата.
 • Процедурата е неинвазивна, без странични ефекти;
 • Нефототермична е – което означава, че не генерира и не използва топлина или радиация;
 • Нефотохимична е, т.е. не използва светлина за предизвикване на химична реакция и не се задейства от светлинна енергия.

Механизъм на действие:

Излъчените фотони се абсорбират от специфични подклетъчни хромофори (митохондрии, клетъчни мембрани),  като така се постига „рестартиране„ на клетъчните функции.

И така, ако желаете да подобрите състоянието, еластичността и външният вид на кожата на своите пациенти, да предложите наистина ревитализираща процедура – решението е колариум от Iso Benessere Bulgaria!

Сподели публикацията