Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg/Spatourism.bg

Рейкявик. Исландия заема водещо място в Европа по богатство на геотермални води, които са и най-ценния ресурс на страната. Част от програмите на българските туристи в Исландия е гейзерът Гейсир в долината Хуйкадалур, който е първият официално документиран гейзер в света.

Понятието „гейзер“ идва именно от името на този геотермален извор и от исландската дума gjósa – изригвам. От близо 20 г. дядото на всички гейзери не изхвърля вода, а преди е правил това на височина до 60 м.

Гейсир

Близо до Гейсир е гейзерът Строхкюр, който редовно изхвърля вода и е най-голямата атракция. На всеки 4 до 10 минути горещата вода на езерце с диаметър около 3 метра започва да прави балончета, да се надига и да се издува от земята като балон.

Тингветлир, Гълфос и Гейсир са част от „Златния кръг“ – най-популярният маршрут в Исландия (снимки+видео)

Строхкюр

Скоро водният мехур се пуква и към небето изригва вряща вода с различна височина, най-вече до 15-20 м. Водата в езерото се успокоява и гейзерът притихва до следващото изригване.

Росица Христова, Екзотик Холидей: Човек трябва поне веднъж в живота си да види Исландия (снимки+видео)

Гейзерът е горещ извор, който периодично изхвърля вода над земята. Тези фонтани от вода и пара се появяват там, където магмата се намира най-близо до повърхността на Земята, разказва водачът на групата Росица Христова от Екзотик Холидей.

Тя посочва, че водата се просмуква през пукнатините в скалите и оформя подводни резервоари. Водата се нагрява от камъните, които са нагрети от магмата. Част от водата се превръща в пара, налягането ѝ се повишава и гейзерът избликва, за да създаде неповторимо шоу на туристите.

Преоткрийте чудото Исландия и красивите туристически забележителности на острова чрез Екзотик Холидей – още информация в сайта на туроператора или на телефон 0700 15 500

Сподели публикацията