Пампорово. „На базата на климатолечението преди 91 г. е създаден курортен комплекс „Пампорово“. В наши дни това е елемент от здравния туризъм и ще бъде тренд за развитие на устойчив целогодишен туризъм както за Пампорово и община Чепеларе, така и за България, следвайки добрите практики на водещи европейски дестинации като Австрия и Германия“, заяви на пресконференция в Пампорово д-р Сийка Кацарова – председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Курортът е домакин на научната конференция “Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе”. Форумът се провежда от 4 до 6 юли 2024 г. и се организира от община Чепеларе в партньорство с Български съюз по балнеология и СПА туризъм и “Пампорово” АД.Кацарова посочи, че климатолечението има силата да предложи на българите и на гостите от чужбина да подобрят качеството си на живот и да повишат работоспособността си.

Живеем във времена на климатични промени, в които България трябва да открои и да заложи на природното си богатство, включително чрез климата да привлече инвеститори и туристи от дестинации, в които има месеци от годината, където по-трудно се живее“, добави Кацарова, като уточни, че Пампорово има привилегията да стъпи на основата на дългогодишни традиции в климатолечението, на научни резултати и на отрицателната йонизация в курорта, които могат да доведат до устойчив целогодишен здравен туризъм с фокус към климатолечението, лесотерапията, минералните води, пелоиди и органична храна.

“Пампорово” АД ще изгради уникален Термален парк, новият проект ще се намира на 15 км от курорта

„Община Чепеларе дава добър пример, който очаквам да бъде заразителен за останалите общини в България, като средствата от туризъм да се използват за туризъм. Ярък пример за това е провеждането на научна конференция с доказани практици от академичните среди и лекари. Представители на образованието, на медицината, на  бизнеса, на институциите и на местната власт ще обсъдят по време на конференцията посоката за развитието на Пампорово и дестинация България в областта на климатолечението през следващите години“, добави Кацарова.

„Целта на нашия форум е да подчертаем възможностите на Пампорово и региона в областта на климатолечението, като представим нов и модерен поглед към тази дестинация. Уверен съм, че със съвместните усилия ще успеем да обогатим и развием потенциала на климатолечението и да подобрим качеството на живот на нашите жители и посетители. Конференцията е резултат от последователната политика на Община Чепеларе за развитие на туризма и подкрепа на местния бизнес. Стремим се да използваме ресурсите от туристическия данък по най-добрия начин, за да създадем повече възможности за събития през всички сезони на годината“, каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

Резултатите потвърждават неговите думи. За първите 6 месеца на тази година община Чепеларе генерира рекордни постъпления от туристически данък в размер на 310 хиляди лева. За първите 4 месеца на годината, по данни на НСИ, в Пампорово са почивали 73 000 туристи, които са реализирали над 250 000 нощувки.

Целта на конференцията е да бъдат посочени и да се отличат възможностите на курортния комплекс „Пампорово” и региона в областта на климатолечението, както и да се даде нов и модерен поглед към дестинацията чрез задълбочено изследване по темата на хабилитирани лица от академичните среди и експерти от туристическия бранш от страната и чужбина.

Събитието се реализира с решение на членовете от Консултативния съвет по въпросите за туризма към община Чепеларе. Сред участниците в конференцията са утвърдени имена като проф. Тодорка Костадинова и проф. Гергана Ненова от Медицински университет – Варна, д-р Татяна Ангелова, д-р Захаринка Гочева и др. На форума присъстват и гости от чужбина, като сред тях e Чила Мезоси – главен секретар на ЕСПА, която в рамките на утрешния ден ще говори за ролята на климатолечебните и здравните курорти в Европа.

В Пампорово е и Тор Кьолберг от Норвегия – главен редактор на авторитетното норвежко издание Daily Scandinavian. На конференцията присъстват регионални и национални медии от България.

Сподели публикацията