Светла Шопова

Какво да имате предвид преди да обмислите работа в СПА и Уелнес център

Тези професии, както всички други, имат свои особености и предизвикателства. За да сте подготвени, отговорете си на тези въпроси:

чувствате ли се комфортно с непознати – работата ви ще ви среща с нови хора всеки ден;
сред личностните ви качества присъстват ли емпатия и комуникативност – това са основни предпоставки за подобен тип кариера;
активен и организиран човек ли сте – работата на крак в продължение на цял ден изисква дисциплина, а съставянето на график организираност;
спокойна натура ли сте – за клиента, вие въплъщавате СПА центъра и сте интегрална част от изживяването. Важно е независимо дали сте изморени, да сте спокойни и внимателни и към СПА ветераните, и към тези, които за първи път прекрачват вратата на центъра. 

Типове работа в СПА център

Ето кои са някои от професиите, които намират реализация в СПА и уелнес центровете:

СПА мениджър – организира персонала и административните задачи. Съблюдава професионалните стандарти и се грижи за комфорта и спокойствието на гостите.
Масажисти – експертите по различни типове масаж – класически, ароматерапевтичен, антицелулитен, с горещи камъни и други;
Козметик – предлага услуги свързани с козметологията – грижа за лице, тяло. Работи с утвърдени технологии и СПА брандове.
Спа терапевт– прилагат различни процедури за лице, тяло и хидротерапии;
СПА рецепционисти – те посрещат гостите на СПА рецепция, предоставят информация за предлаганите услуги, управляват графика. Като представителни лица на центъра, трябва да са неизменно отзивчиви, внимателни и любезни.
други СПА служители – общ персонал, който се грижи за изрядния вид и освежаване на кабинетите и съоръженията, осигуряването на халати, кърпи и освежителни напитки и други.
Рехабилитатор- участва активно при осъществяването на медицинската рехабилитация.
Физиотерапевт/кинезитерапевт/ са здравни специалисти, специализирани в оценяването, диагностицирането и лечението на пациенти при които се засяга движение и функциониране.

Какви са общите знания и умения, които трябва да притежавате?

Освен личностните качества, описани по-горе, за успешна работа в СПА център, добре е и да имате и универсални знания и умения като:

работа с клиенти – внимателен сервиз, решаване на различни ситуации;
администрация – работа с графици и други чисто административни задачи;
продажби – умение за атрактивна презентация на продукти и услуги;
гостоприемство – дружелюбно и ведро отношение към клиентите;

Това са общите умения, които ще са ви от полза при работата в СПА център. Оттам нататък, можете да тръгнете в избрана посока – козметик, СПА терапевт, СПА рецепционист.

7 предимства на професията Спа терапевт

СПА и уелнес професиите са повече от привлекателни възможности за реализация в индустрията на гостоприемството. Обичайно средата там е спокойна, заплащането добро, гъвкавостта и удовлетворението от работата отлични. Затова, идеята за работа в СПА център е повече от привлекателна.

За да станеш добър Спа терапевт, добре е да носиш в себе си определени личностни качества – да си състрадателен, грижовен и комуникативен. Част от професията е предразполагането на клиента и насърчаването на пълното му отпускане и релакс. Развитието в това поприще има редица ползи. Ето какви предимства получавате, ако сте Спа терапевт:

1. Винаги търсена професия   

От древността, та чак до днес, професия масажист е актуална и търсена. Релаксацията и балнеологията са част от човешкия живот от хилядолетия. Имате ли диплома за терапевт, работите ли отдадено, надграждате ли знанията и уменията си, винаги ще бъдете търсен професионалист с опции за реализация в много различни обекти.

2. Можете да започнете работа в Балнео, Спа или Уелнес център

България е сред първенците по минерални извори и балнео центрове и хотели в Европа. Дори извън тях, предлагането на СПА и уелнес услуги широко означава, че за вас винаги ще има многобройни опции за работа. Летните месеци отлични варианти за бързо започване на работа са и морските курорти, а зимата – планинските.

3. Гъвкава работа и график

Дори в началото, когато работите за друг, в повечето случаи можете сами да определяте работния си график. Това е доста голяма свобода, предвид обичайния 8-часов работен ден, от който повечето хора се чудят как да се измъкнат. Оставете си поне по 30 минути между часовете, за да изпратите единия клиент, да освежите кабинета, да посрещнете следващия, както и да отдъхнете за момент, за да изглеждате спокойни, усмихнати и отпочинали.

4. По-малко стрес

Най-важното в работата ви като Спа терапевт е да се грижите не само за своите клиенти, но и за себе си. Когато сте релаксирани и във форма, ще можете да дадете максимума на хората, които ви се доверяват. Няма как да снижите техните нива на стрес, да им помогнете да се отпуснат и да си починат максимално с всички ползи от масажа, ако вие самите не се чувствате добре.

5. Хуманна професия, която носи удовлетворение

Много от вашите клиенти ще преминават през различни стресови моменти, тревожност, болка. Ще имате възможността да им помогнете да се почувстват по-добре. Усмивката, с която напускат кабинета е отлична награда за положените усилия и радостта от професията.

6. Потенциал за печалба

Професията е добре платена и позволява да печелите отлично. Колкото повече усилия инвестирате и опит трупате, толкова повече нарастват средствата, които работата може да ви носи. Добрите професионалисти бързо израстват, благодарение и на препоръките от доволни клиенти.

7.Спа индустрията се разраства бързо

Малко индустрии се движат толкова бързо, колкото индустрията за здраве и красота, и всяка година тя се разраства бързо. Със сигурност е вълнуващо да си част от това и с разрастването на индустрията вие също растете с нея.

Автор Светла Шопова

• Основател на „Спа Академия Приморец“.

• Спа мениджър на СПА център „6 th Sense” в Гранд Хотел и Спа Приморец до 2020г.

• Спа мениджър в Сана Спа Хотел  гр. Хисаря

• Доцент във  Факултет по Обществено здраве и здравни грижи към  Университет „Проф. д-р Ас. Златаров“ Бургас

• Ръководител на магистърска програма „Балнео, спа и уелнес мениджмънт“ в Университет „Проф. д-р Ас. Златаров“ Бургас

• Член и експерт  към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

• Номинирана и избрана  на V-тия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за Спа мениджър на 2018 г.

Сподели публикацията