Монтекатини Терме/Снимки Руслан Йорданов, Светла Йорданова
Светла ЙОРДАНОВА
Монтекатини Терме, Италия. Знаете ли къде са ходили на СПА почивка едни от най-известните композитори Джузепе Верди и Джакомо Пучини? Отговорът е Монтекатини Терме  – малко италианско градче с население на общината от над 20 хиляди жители. Намира се в регион Тоскана – на близо 60 км от Флоренция, много близо е и до Пиза, Пистоя и Лука. Части от оперите „Отело“ и „Фалстаф“ на Джузепе Верди, както „Бохеми“ и „Момичето от Златния Запад“ на Джакомо Пучини са създадени именно в Монтекатини Терме.
Балнеокурортът е бил спокоен пристан за почивка и търсене на вдъхновение и от други творци като Рихард Щраус, Габриеле Д`Анунцио, Луиджи Пирандело, Руджеро Леонкавало, Пиетро Маскани, Артуро Тосканини, Енрико Карузо и още много други. Градчето е било домакин на аристократи, знаменитости и политици – от Верди, който има паметник в центъра на града до Кларк Гейбъл (американски актьор, носител на Оскар, и изиграл една от най-значителните роли в киното, тази на Рет Бътлър от филма „Отнесени от вихъра“ (1939).
Тук са били и Пол Сезан – френски живописец, който осъществява връзката между импресионизма и кубизма, както и Коко Шанел – известна френска модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, една от най-влиятелните фигури в модата на XX век. Oснователка е на модната къща „Шанел“. Най-важното място в курорта е улица „Верди“, по чийто тухлен паваж са вградени малки метални медальони, на които са изписани имената на известните гости на курорта. 
Монтекатини Терме дължи славата си на минералните води, която извират от дълбочина 60-80 метра. Топлата и лечебна вода идва от недрата на земята и отива в античните бани на града, които са били посещавани от много хора за лечение на болен стомах или черен дроб. Курортът е бил и дестинация за напълно здрави посетители, които са избирали това място за превенция или профилактика.
Градът е известен от 14 век. По-късно тук е обичал да идва австроунгарският император Франц Йосиф. През 18 век първите балнеологични центрове са построени от великия херцог на Тоскана Леополд – син на австрийската императрица Мария Тереза. Най-известният местен СПА център е Тетучо. От горната част на града – Монтекатини Алто, до която може да стигнете с фуникуляр, се разкрива прекрасната панорама.
Термалното градче има отлично разположение, което позволява лесен и близък достъп до известни ски и морски курорти. Има красив парк и богато разнообразие от хотели, ресторанти и търговски обекти, които предлагат от продукти от фермите на производителите до световни марки като Gucci и Lamborghini.

Град Монтекатини Терме, включен в списъка на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО сред единадесетте големи СПА градове в Европа (от Виши до Баден-Баден), е едно от големите имена в европейския СПА туризма, което може да посетите по всяко време на годината. 
Сподели публикацията