София. Министерски съвет прие решение, с което предлага на президента да награди с орден „Стара планина“ без лента – първа степен Главния управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБТИК) д-р Митко Василев. Мотивите са изключителния му принос за развитие на търговско-икономическите отношения между България и Германия. Инициативата за отличието е на Управителния съвет на ГБТИК.

През последните години той и ГБТИК работят интензивно със своите партньори от Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм за популяризиране на България като целогодишна дестинация в областта на здравния туризъм. С общи усилия, както и с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, бе постигнат голям пробив в Германия през септември 2019 г., който даде възможност България да бъде включена за първи път в списъка на държави, в които се признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги на лица със задължително здравно осигуряване в Германия. През отминалата година станаха факт и първите директни договори на здравните каси с български хотели и курорти.

Заслугите на д-р Василев за развитието на отношенията в областта на икономиката между двете държави имат 30-годишна история. Той има съществена роля в процеса на привличане на германски инвестиции в България.

Германия е търговски партньор №1 за България от 2009 г., през годините се утвърждава като най-големия чуждестранен пазар за страната ни, а през 2022 г. двустранният стокообмен достига рекордните 12,08 млрд. евро. Съществена заслуга за това има Германо-българската индустриално-търговска камара. Тя е най-голямата двустранна камара в България с над 600 фирми членове.

Д-р Василев ще се оттегли като ръководител на ГБИТК в края на месец февруари 2024 г.

Сподели публикацията