Снимка Светла Йорданова, Bgtourism.bg

София. Много СПА центрове, включително и в хотели в България, предлагат на своите гости солна стая. Защо солната стая е полезна и какво лекува тя? Отговор на този въпрос търсим от специалисти. През годините солните стаи, които ние познаваме още като стаи за халотерапия, носят различни ползи за здравето на хората. Те облекчават алергиите и подсилват имунната система, помага да се регулират pH нивата в тялото, споделят експертите в СПА индустрията.

Специалистите посочват, че след всяко посещение на солна стая хората подобряват своя сън. Солта е популярна с естествените си антибактериални свойства, вдишването й може да помогне и за намаляване на възпалението в дихателните пътища.

Солните стаи облекчават респираторни състояния като астма, синузит, пневмония, бронхит, има ефект и при проблеми с дишането, свързани с тютюнопушенето. Малките частици сол, които са използвани в халотерапията, също могат да помогнат за възстановяването на клетките на кожата и да предпазят кожата от стареене и инфекции.

Прекарването на време в солната стая е полезно и при различни видове кожни заболявания, в това число и псориазис и екзема. Релаксът в солната стая намалява стреса и подпомага детоксикацията, насърчавайки отстраняването на токсините от тялото. Престоят в това уелнес пространство осигурява форма на респираторна хигиена, тъй като се счита, че сухият солен аерозол прочиства дихателната система и насърчава премахването на токсини и примеси.

Препоръчителният престой за деца в солна стая е 20 минути, а за възрастни 40 минути. Халотерапията не е подходяща при хора с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, злокачествени и инфекциозни заболявания и др., съветват експертите.

Сподели публикацията